Zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschapshaptonomie is begeleiding van de zwangerschap en voorbereiding op de geboorte van je kindje op een haptonomische manier. Onderdelen (kunnen) zijn: je lichaam voelen, bewust contact maken met het kindje in je eigen buik of in de buik van je partner, oefeningen doen die het dragen van het kindje makkelijker maken. Het draait om het besef van de groeiende aanwezigheid van je kindje in de buik (van je partner) en in je leven, en vertrouwen in je lichaam om het te laten groeien en geboren te laten worden. Je bereid je voor op de bevalling, op omgaan met de weeën en het (samen) aangaan van de krachten van je lijf.

Ik bied, met mijn achtergrond als verloskundige, zwangerschapsbegeleiding in de vorm van een privé zwangerschapscursus (6x) of in een andere vorm die we samen kiezen. Dat kan zijn opfrissen van je kennis en ervaring van een vorige zwangerschap, begeleiding bij de keuze wel of niet ouder(s) te worden, omgaan met zwangerschap gerelateerde klachten en aandoeningen zoals (chronische) pijn, stress, angst, slapeloosheid, vermoeidheid, hyperventilatie en hoofdpijn. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan ondersteuning bieden voor, tijdens en na de zwangerschap. Je kan alleen of samen komen. Samen met je partner of met iemand anders die jou bijstaat bij de zwangerschap of bevalling.

Soms is het krijgen van een kind anders verlopen dan je hoopt. (Traumatische) herinneringen kunnen niet alleen in ons geheugen blijven hangen, maar ook in ons lichaam. Haptotherapie kan helpen deze gevoelens te verlichten, vooral bij angst voor de bevalling. Ook na een moeilijke bevalling of een ingrijpende gebeurtenis, zoals een vroeggeboorte kan haptotherapie helpen bij de verwerking van deze ervaring en in de binding met je kindje. Uit onderzoek blijkt dat ouders met bevalangst die tijdens een volgende zwangerschap haptonomische begeleiding hebben gehad minder pijn, stress en depressie ervaren.

Wat is jouw vraag?

"Ervaar de kracht van haptotherapie: ontdek je emoties, voel in het nu, leef bewuster."